RullRundt.com
RULLRUNDT.COM
9-dagersblogg
27. november
Nei, nå tror jeg nesten jeg må få lagt inn noen rutiner her ute på Skjomnes søndre ellers blir det som nå - 9 dager siden sist jeg skrev - og problemet da, er at det er så himla mange bilder å finne frem. Kristin-tante er jo særdeles kjapp på avtrykker'n, og bare på en tur kan det fort bli et par hundre bilder å velge i. Gang så det med 9; da er vi straks oppe i ca 1800 bilder. Og det tar litt tid - ikke bare å sortere - men også huske hvor akkurat DET bildet jeg vil ha, befinner seg. Derfor har jeg nå lagt det opp sånn at tur- og treningsbilder blir lagt i Galleriet, mens alle Q-Ling  sine små og store opplevelser - med eller uten storguttan - får sin plass i dagboka.
For vi har det sånn at for det meste er det bare Q-Ling og meg, men av og til gjør vi ett eller annet morsomt sammen; vi synes nemlig at begge deler er like viktige. Og Q-Ling trener masse - hver eneste dag - på å være valp; han får lov å undersøke både skuffer og skap, kjeller og loft, garasjen og lillestua oppå bakken der Svartpus og Gråpus har eget husvære hvis de trenger å søke "ly" for rev eller ørn. Når vi er på fellestreningene, trener han jammen på å være valp der óg - med lek, kontakt og "menneske-trening". Ikke at han trenger sistnevnte sånn egentlig; han er en utrulig sosial og selvstendig liten fyr. Helt herrrlig rett og slett! Likevel er det litt greit at han får hilst på så mange mennesker som mulig, derfor er vi også med på forskjellige treninger. Men jeg har kanskje vært "litt" raus med godbitene når vi har vært på skogstur, for nå spretter han opp på hver eneste lille tue og leter etter godbiter:) - og finner han ikke noe, sender han meg et bebreidende blikk. Så den biten toner vi ned litt nå og finner heller på noe morsomt sammen - er jo litt kjekt at han ikke er så mett at han bare snøfter til den "kjedelige" hundematen sin.
 
Bytur og schæferhundtrening
18. november
Hmmm - skal si dagene går fort; er jo snart bare en måned igjen til julaften og 12 dager til 1. desember og vi skal sette ut nissene. Blir spennende å se hva Q-Ling har å si til dem. Ellers har vi hatt to fine dager med litt av hvert på programmet. Mandag ble det en liten formiddagstur i skogen; området er foreløpig stort nok til at godklumpen kan få gå nye veier ennå ei stund. Det er lett å se at han kjenner seg igjen der vi har gått tidligere, for der stien deler seg, stopper han opp og ser på meg for å finne ut hvilken retning vi skal. Det benytter jeg til å si høyre eller venstre og viser retninga med armen. Har og tatt han i bånd opp den første bakken og latt han "dra"  - med "kommandoen": foran. Så jeg prøver stadig å "lure" inn litt lærdom som kan komme til nytte senere:)
På kveldstid dro vi bort til hallen på 4H-gården. Der hadde schæferhundklubben RIK-trening og Q-Ling fikk treffe nye hundefolk i nytt miljø. Han var litt forsiktig med det første skrittet over dørterskelen (det så jeg forøvrig også da vi skulle inn i hallen på Finnsnes), men nysgjerrigheta seiret og flinkegutten strente inn med halestumpen til værs. Og lykke på jord; der "satt" det en haug med hyggelige hundemennesker og ventet bare på han og Q-Ling spurtet fra den ene til den andre for kos og godbit. Leke med skinnfilla fikk han også:) På vei inn fikk han forresten et overraskende møte med en stor schæfergutt som var på tur ut; først spratt han 20 meter bak, men siden det var en veldig snill gutt som sto ganske rolig sammen med mamma'n sin, dristet han seg frem for å hilse på, så det ble nok en positiv opplevelse. Kvelden ble avsluttet med en lufterunde på et friområde ved Narvik havn. I stupmørtna - uten at akkurat det la noen demper på undersøkelsestrangen:)
I går ble det først en runde i parkeringshuset til Storsentret på Q-Ling,og de to store fikk seg noen runder lydighet der også. Det hadde ikke de noe problem med, men så har de nå vært der noen ganger nå. På kveldstid var det fellestrening, men der gjorde ikke vi noenting. Q-Ling var ikke ute av bilen engang, for jeg syntes det var alt for urolig rundt oss. Jeg fikk litt "kjeft" av Kristin etterpå for at jeg var så pinglete, men jeg vil at Q-Ling skal oppleve treningsplassen på en rolig og positiv måte! sånn er det bare med den saken:)
 
 
Gåpentibåndtrening, bybesøk og skogstur
15. november
Egentlig er jeg ganske så sikker på at Q-Ling synes de siste par/tre dagene har vært helt toppers. Fredag dro vi til byen ganske tidlig - på besøk til bytante-Unni.
Og det var mektig populært; hun hadde ei veeeldig snill lita pia på besøk og dessuten fikk han "låne" griseøret til Kaisa. Snakk om "griseflaks" at ikke hun var på besøk der samtidig:) Etterpå gikk vi tur i garasjeanlegget på Storsent'ret, og det var bare gøy. Q-Ling brydde seg ikke en døyt om biler som tutet og ruset med motorene; hva gjor vel det når det var så mange koselige tobeinte  å hilse på. Men jammen blir man sliten av en sånn bytur; det ble en laaang middagskvil på både Q-Ling og mora hans - og kroppen var fortsatt litt trøtt utover kvelden. Faktisk så trøtt at jeg fikk sett et helt TV-program uten forstyrrelse.
Lørdag hadde jeg bestemt oss for å ha litt gåpentibåndtrening, så vi vandret avgårde med godt mot nedover veien vår. Vi kom ikke så veldig langt; første stopp var ei vaffelkake som sjura hadde gjemt i gresset ved siden av veien, og etter å ha funnet en sånn skatt, måtte vi selvfølgelig se etter flere. Etter litt mild overtalelse, kom vi oss videre, men det tok sin tid; sånn ca en time sto vi oss  mer eller mindre ca 500 meter tur/retur. Det syntes Q-Ling var mye bortkastet tid - tenk hvor gøy han kunne hatt det i skogen på all den tiden.
Men han fikk nå sin skogstur etterpå - og jeg kan love det var fart på potene - over trær og under trær, opp på steiner og ned igjen - og for ikke å snakke om hvor gøy det var å leke gjemt med mora si; hver gang han fant henne, ble det en ekstra godbit. På kveldstid fikk vi besøk av et par treningskompiser, og Q-Ling benyttet anledningen til å sjekke ut om det var noe godt for hans gane på kaffebordet. For å si det sånn; det sto mistenkelig lite  innen rekkevidde for en "langfingret" liten snute - kaker og godterier var trygt plassert midt på bordet og gjestene passet"ekkelt" godt på fatene sine. Men de sparte ikke på kos og godord:)
Storguttan var rimelig sliten etter en lang dag på treningssamling, på kveldsturen bare luntet de sånn passe bedagelig rundt på Store Monument-plassen at Q-Ling nesten syntes det ble litt kjedelig. De er forresten på samling i dag og, men kanskje de avslutter litt tidligere. Vi skal i hvert fall ut å ha litt mer båndtrening, og belønninga blir en tur i skogen. Men kanskje det blir en liten treningsrunde i kveldinga...
 
Besøk - tur - trening
13. november
Tirsdagen ble av det "rolige" slaget; litt husarbeid, litt dagbokskriving og maaange tisse/lufteturer utendørs. Uten at sistnevnte hjalp så alt for mye - Q-Ling hadde hverken tid eller lyst å tisse ute; der var det jo både katter og raslende løv som rørte seg - og det var selvsagt atskillig mer spennende enn å stå i ro og tisse. Det kunne man heller gjøre innendørs når man "kjedet" seg:) Jaja, akkurat den biten ordner seg nok etterhvert.

På kveldstid var det tid for fellestreninga. Det synes Q-Ling er kjempegøy; tenk alle de godbitlommene som bare vandrer rundt der - kun til ære for han:) Sånn egentlig er det nå mest sosialtrening med noen forsøk på å få kontakt innimellom. Ikke bare enkelt det heller, når det går så mange fristelser fritt rundt omkring. Flinkegutten har allerede utgansstillinga inne - han vet det bare ikke. Ikke ennå, for enn så lenge har vi ikke begynt med kommandoer. En ting er i hvert fall sikkert; Q-Ling er en herlig hund å trene med - full av glede og arbeidslyst.
Onsdags morgen fikk godklumpen være med Cinco og Shabby på en liten timeslang tur i Storskogen. Det var stas det for en liten gutt som har myyye "spring" i bena, og litt lurt også - for vi viste nemlig at Sahra, Benjamin og Rasmus fra Lødingen ble å komme på besøk. Og Q-Ling gikk ikke - han raste skogen "rundt" på kryss og tvers - og kom hjem glad og fornøyd, tok en formiddagslur og var klar som "et egg" når besøket kom. Og bare gjett om det var gøy med besøk! Det vil si; sånn helt med det samme så var Benjamin litt skeptisk til Q-Ling og Q-Ling litt skeptisk til minstemann Rasmus, men det gikk seg raskt til og de raste rundt med hverandre; Benjamin og Q-Ling. Lille Rasmus på 9 mnd var ikke like "lett på foten" ennå, men de delte broderlig på lekene og det var helt tydelig at de trivdes i hverandres selskap. Og Q-Ling håper det ikke blir så alt for lenge til neste gang de kommer på besøk:)
 
Mange fine dager:)
10. november
Ser ut til at det er blitt en vane  å blogge en til to ganger i uka, men Q_Ling er en aktiv krabat og da blir det bare sånn ei tid fremover. Fortsatt er det mange ting han skal presenteres for; jo mer han har opplevd som liten, jo lettere blir det å møte nye utfordringer som stor:) Men selv om vi gjør mangt og meget, så foregår ALT på hans premisser, og det er ingen tvil om at han synes livet er toppers.  Selvsagt blir det myyye bilder av sjarmøren; skulle bare mangle så søt han er, og alt er jo ikke tatt samtidig heller da - det er faktisk nesten ei ukes fotografering som ligger her på dagens dato. De første to radene ble tatt lørdag; tisse/luftestopp i Mobakken på tur til Finnsnes og lydighetssamlinga. Litt bilder ble det fra hallen, men det var vanskelige lysforhold, så kvaliteten ble deretter. Bortsett fra det, var det en kjempeflott dag; Q-Ling fikk hilse og kose med masse hyggelige hundemennesker og så hadde vi en kjempekjekk lufte/leketur med Fanny og Emma:) !
En av ukas dager var vi på handletur i byen, og da ble det luftetur i Framneslia - et flott turområde som ligger like i nærheten av flyplassen. Der var det myyye spennende lukter å undersøke, men det kom ingen fly mens vi var der. Vel hjemme igjen "stupte" Q-Ling på hode i handleposen - hva har man ellers nese til - om ikke  for å snuse seg frem til hvor godsakene befinner seg - og kylling-godbiter står høyt på favorittlista hans. Han var forresten også innom dyrlegen i går og fikk siste sprøyta - så nå er det bare å vente på blodprøven i mars - om det blir tur til Danmark eller ikke. Magen hans er fortsatt ikke god, og han viste det - bokstavelig talt - ut over hele gulvet. Dyrlegen mente likevel at vi bare skulle fortsette med ris/fisk/kylling for almentilstanden hans var det såvisst ingenting i veien med:)
Vi har satt ut ei kjegle på tidligmorran for å se hva han sa til det når vi kom ut, og nysgjerrig som han er , ble det full uttelling. Rett bort for å undersøke, godbit og masse lek. En annen dag satte vi ruta med godbitskål i midten, og som det fremgår av bildene; Q-Ling tok strake veien til skåla - masse ros og lek i ruta etterpå.  Tre repetisjoner ble det, og godklumpen syntes det var like morsomt  hver gang. Men så fikk han øye på fotografen og bare gjett hvem/hva som var morsomst da...
En dårlig start på dagen:(
5. november
Det ble ingen god start på denne dagen: Våknet med ei heidundrende hodepine, en liten "møkkaspreder" nådde å dekorere stuegulvet innen vi nådde utgangsdøra, Svartpus kastet opp både i gangen og loftstrappa og til sist klarte jeg å tippe en full kaffekopp utover bord, stoler og kjøkkengulv. Jaja, det medførte jo noe godt - alle gulvene og trappa fikk en tidlig helgevask og jeg fikk kontrollert Q-Ling sine etterlatenskaper. Har jo vært litt bekymret for at vi ikke fikk stoppet diarèen, men det som kom ut i morges, hadde bortimot normal konsistens. Og det er heldigvis ikke noe i veien med virketrangen hans:):):)
 
 
 
 
 
 
Etter x antall kaffekopper + et par smertestillende er også hodet mitt bedre. Vi venter koselig kaffebesøk og i kveld skal vi på fellestreninga igjen. Så fortsettelsen på dagen blir nok atskillig bedre enn starten - og i skrivende stund tar mor sin "måsunge" seg en velfortjent formiddagsblund. Bildene under er både fra Q-Lings miljøtrenings-turer og småturer. Cinco og Shabby sin langtur i går, har fått sin egen side, så de bildene finner dere her:) - under Galleri.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Travle oktober- og novemberdager:)
4. november
Det blir mye billedblogging for tiden, og grunnen til det er såre enkel; jeg velger å prioritere Q_Lings behov for å bli kjent med sin nye verden. Om ei lita uke blir han 3 måneder, og jeg synes det er kjempeviktig at han har så mange - og gode - minnebilder som mulig fra sine 4-5 første måneder:). Og hittil har alle opplevelser vært bare positive.
Q-Ling tilbringer jo mye tid sammen med Cinco og Shabby, men når vi er på sosialiseringstur eller miljøtrening, deler vi oss så han ikke skal hente støtte fra de store. Så langt har han tatt de aller fleste opplevelser på strak labb:) Noe har vært litt "skummelt", men det har ikke tatt lange tida før han enten har undersøkt "det skumle" eller fortsatt å leke. Han er kort sagt en herrrlig krabat:) Men gå pent i bånd - det har vi ikke brydd oss så mye med. Enn så lenge! Det kommer etterhvert...